Sıfır Atık Yaşam Felsefesi: Var olan tüketim düzenine kafa tutmak!


Giderek artan dünya nüfusunun, hızlı kentleşmenin ve insanlığın tüketim davranışlarının doğal kaynakların tükenmesine neden olduğunu ve gezegenimizi üzerindeki yaşamı tehdit ettiğini biliyor muydunuz? Bu konudaki iyi haber ise, bu gidişata dur demek bizlerin elinde!

Var olan üretim sistemlerimiz, doğal kaynakları kirletici ve zehirli süreçlerle ürünlere dönüştürüyor. Bu ürünler daha sonra yine çevre üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olan taşıma sistemleri ile dağıtılıyor. Bizler de bu ürünleri satın alıp kullandıktan ve işimizi bitirdikten sonra çöpe atıyoruz. Mevcut üretim sistemlerimizin bu doğrusal ekonomi hareketi, bizi tükenmekte olan doğal kaynaklarla ve üstesinden gelemeyeceğimiz kadar fazla atıkla baş başa bırakıyor. Doğal kaynakların daha fazla tükenmesi önlemek için sürdürülebilir ve döngüsel bir tüketim modeline geçmeye ihtiyacımız var. Bu sorunu çözebilecek yaklaşımlardan biri, sıfır atık yaşam felsefesi.

Sıfır Atık Uluslararası İttifakı'na göre, Sıfır atık felsefesi, ürün ve süreçlerin malzeme ve atık hacmini önleyebilecek ya da azaltabilecek ve böylece doğal kaynakların korunmasını ve geri kazanılmasını sağlayacak bir şekilde tasarlanması ve yönetilmesi gerektiğini söyler. Yani temel olarak, sıfır atık yaşam felsefesi var olan doğrusal ekonomi modeline kafa tutarak oyunu değiştirmek anlamına geliyor.

Günlük yaşamınızda sıfır atık yaşam felsefesini benimseyerek sizler de gezegenimiz için faydalı aksiyonlar almaya başlayabilirsiniz. Başlangıç noktası olarak şu 3 eylemi uygulamayı deneyebilirsiniz: Azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür.

  • Öncelikle, daha az alışveriş yaparak ve ihtiyacınız olmayanı almayarak gereksiz tüketim alışkanlıklarınızdan vazgeçin.
  • Alışverişte plastik poşetleri kullanmayın. Şu an evinizde olan plastik poşetleri kullanılamaz hale gelene kadar kullanın ve ardından tekrar kullanılabilir bez torba ya da file çantaları kullanmaya başlayın.
  • Sabah rutininizdeki en önemli değişikliği yapın ve tek kullanımlık kağıt kahve bardaklarını kullanmayı bırakın. Çünkü o bardaklar geri dönüştürülemiyor, hem zaten dönüştürülseler bile amacımız atık oluşturmamak ☺️
  • Plastik su şişelerini kullanmayın. Camdan veya paslanmaz çelikten bir su şişesi edinin.
  • Dışarıda yemek yerken veya seyahat ederken plastik çatal-bıçak seti kullanmayın. Kendinize ahşap çatal-bıçak takımı edinin ve nereye giderseniz gidin yanınıza alın.
  • Plastik ambalaj ile paketlenmiş gıdaları, meyve ve sebzeleri satın almayı bırakın. Alın elinize bez çantalarınızı, cam kavanozlarınızı ve tutun pazarın ya da lokman hekimlerin yolunu. Meyve ve sebzenizi, pirincinizi, mercimeğinizi ve daha nicelerini bu bezlere ve cam kavanozlara doldurarak satın alın. Tanıdık geliyor mu? Özellikle bizim kültürümüzde plastik poşetler icat edilmeden önce herkes tarafından uygulanan bir yöntem değil miydi bu? Zor da değildi yani. Günümüzde bizlere alternatif olan sunulan bu atıksız ve sürdürülebilir yaşam yaklaşımlarının pek çoğu bir zamanlar bizim kültürde asıl yöntemlerdi, sanırım o değerleri hatırlamanın zamanı çoktan geldi!
Sıfır atık yaşam eylemlerini günlük hayatınıza adapte etmek başlangıçta size zor gibi gelebilir ancak emin olun ki bu eylemler kaynak yönetimi, iklim değişikliği ve gezegenimizin karşılaştığı diğer pek çok problemin çözümü üzerinde son derece olumlu ve güçlü etkilere sahip. Bu yüzden gelin siz de bu problemlere cesaretle meydan okumayı kabul edin ve sürdürülebilir bir yaşam için günlük alışkanlıklarınızı değiştirmeye başlayın!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK 101

SIFIR ATIK 101